Άρθρο, Νίνα Δράκου: Τί είναι ο διαγωνισμός Αθλητικού Χορού;

Dance Challenge Kalamata

Ο αγωνιστικός χορός, ή αλλιώς DanceSport, αποτελεί την αθλητική όψη του χορού, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι οι διαγωνισμοί χορού.

Όπως σε κάθε αγώνα, έτσι και στους χορευτές, η σύγκριση μεταξύ δύο χορευτών, δύο ζευγαριών, ή δύο ομάδων χορού, για την επιλογή των καλύτερων, ο συναγωνισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την διάκριση και το χειροκρότημα αρχικά, ή κάποιου βραβείου στην συνέχεια, γέννησε τον διαγωνιστικό – αθλητικό χορό που σήμερα έχει εξελιχθεί σε Παγκοσμίου επιπέδου αθλητική δραστηριότητα.

Τί είναι ο αθλητικός χορός;

Ο αθλητικός χορός συμπεριλαμβάνει κατηγορίες, σόλο, ζευγαριών και ομάδων σε όλα τα είδη χορού λαμβάνοντας υπόψη το κριτήριο της ηλικίας και του χορευτικού επιπέδου. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται κατηγορίες ζευγαριών για ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορευτές, που μπορούν να διαγωνίζονται σε έναν χορό ή σε περισσότερους ανάλογα με την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκουν. Με τον ίδιο τρόπο χωρίζονται και οι κατηγορίες των ομάδων.

Μικρά παιδιά συναγωνίζονται μεταξύ τους, ή έφηβοι, ή ενήλικές, ακόμα και πρεσβύτερες ηλικίες. Όλοι όμως έχουν τους ίδιους στόχους. Να ακολουθήσουν τους κανόνες του “ ευ αγωνίζεσθαι ” και να αποδώσουν με τον βέλτιστο τρόπο την τεχνική που κατέχουν σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική τους ερμηνεία για να παράγουν μία υψηλά πειθαρχημένη εκτέλεση των χορογραφιών τους, των μικρών τους δηλαδή παραστάσεων. Οι προπονητές- δάσκαλοι εμπνέουν τους αθλητές τους μέσα από την εκπαίδευση που τους προσφέρουν να δείξουν τον απαραίτητο ζήλο. Ο Ζήλος στην Ελληνική μυθολογία προσωποποιεί την αφοσίωση και την άμιλλα που με συνεχή δράση, εντατική εξάσκηση και τέλεια σωματική κατάσταση οδεύει προς τη Νίκη!

Οι διαγωνισμοί χορού διακρίνονται σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία των χορευτών, το είδος χορού ή και το σύστημα διδασκαλίας και στηρίζονται σε κανονισμούς συμμετοχής και κανόνες βαθμολόγησης, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους διαγωνισμούς. Κάθε διαγωνισμός χορού που στοχεύει στο έπαθλο, την επιβράβευση και την αναγνώριση, είναι απαραίτητο να εποπτεύεται από σχετικούς Κριτές με κάποιο βαθμό ειδίκευσης σε ό,τι αφορά στον χορό, αλλά και επαγγελματίες στον τρόπο που δουλεύουν. Οι Κριτές  είναι πολύ σημαντικοί σε ένα αγώνα χορού. Είναι προφανές ότι το επίπεδο των απαιτούμενων γνώσεων των Κριτών θα πρέπει να είναι ανάλογο με τη «σοβαρότητα» του διαγωνισμού και το επίπεδο των χορευτών. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, οι κριτές χορού οφείλουν να είναι πάνω απ’ όλα πρωταθλητές, με πολλές διακρίσεις στο ιστορικό τους, με μεγάλη  διδακτική – προπονητική εμπειρία, δηλαδή με δυο λόγια, πολύ υψηλού επιπέδου προπονητές-αθλητές χορού. Η βαθμολογία θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις χορευτικές ικανότητες των διαγωνιζόμενων και στους κανόνες του διαγωνισμού, πάντα με σεβασμό στους διαγωνιζόμενους και το κοινό.

Ο σκοπός ενός Διαγωνισμού Χορού είναι να εξελίσσει χορευτικά τους χορευτές – αθλητές, να τους δίνει κίνητρο και ώθηση για βελτίωση, προσφέροντάς τους και τη χαρά της συμμετοχής, που πάνω απ’ όλα έχει σημασία. Γι’ αυτό δεν έχει καμιά σημασία το χορευτικό επίπεδο, αν οι χορευτές είναι πρωτοεμφανιζόμενοι ή αρχάριοι ερασιτέχνες ή επαγγελματίες, αφού υπάρχουν αντίστοιχες κατηγορίες. Όλοι έχουν το δικαίωμα συμμετοχής για να αποκτήσουν την εμπειρία τους. Όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν έπαινο – δίπλωμα συμμετοχής τους στον Αγώνα και η χαρά τους είναι μεγαλύτερη όταν έχουν διακρίσεις με μετάλλια και κύπελλα.

Ο βασικός λόγος συμμετοχής των διαγωνιζόμενων χορευτών σε έναν διαγωνισμό χορού, είναι για να εισπράξει την αναγνώριση που αξίζει για την προσπάθεια και τον χρόνο που αφιέρωσε στην προετοιμασία της εμφάνισής του. Κάθε χορευτής, μικρός ή μεγάλος, επιθυμεί να προβάλλει την προσωπική του δημιουργία και το ταλέντο του. Απλώς εδώ δεν πρόκειται για μια απλή χορευτική παράσταση, καθώς οι παραστάσεις έχουν συναγωνισμό με ευγενή άμιλλά, κάτι που κινητοποιεί πολύ όλους και κυρίως τη νέα γενιά. Το κίνητρο είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν υπάρχει πρωτάθλημα και διεκδίκηση θέσης πρωταθλητή. Στους διαγωνιζόμενους πρωταθλητές εκτός από έπαινο συμμετοχής και μετάλλιο, αποδίδεται συνήθως Κύπελλο της θέσης που κατέκτησαν και διάφορα δώρα.

Τελικά ο χορός είναι τέχνη ή άθλημα;

Ο χορός είναι και τέχνη και άθλημα.

Εδώ πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός του κοινωνικού και του αθλητικού χορού.  Κοινωνικός χορός: Για όσους θέλουν να διασκεδάσουν, να μάθουν να χορεύουν όλους τους χορούς και γενικά να βελτιώσουν τη κοινωνική τους ζωή. Αθλητικός χορός: είναι το διαγωνιστικό στυλ για όσους αρέσκονται σε περισσότερη εξάσκηση, συναγωνισμό και έντονες συγκινήσεις. Με πολλή δουλειά και υπομονή έρχονται και οι διακρίσεις.

Στους διαγωνισμούς αθλητικού χορού, ο χορός εκτός από τέχνη και έκφραση γίνεται και άθλημα.. και πολύ απαιτητικό άθλημα μάλιστα! Ο αθλητής χορού πρέπει να έχει άψογη φυσική κατάσταση, ανεξάντλητη αντοχή, συνεχή δράση, εντατικές προπονήσεις από προπονητή – δάσκαλο, τακτική εξάσκηση, εκφραστικότητα και φυσικά άψογα εκτελεσμένη τεχνική συνδυασμένη με μια καλαίσθητη χορευτική παρουσία.

Σε τί μπορεί να ωφελήσει η συμμετοχή ενός παιδιού σε διαγωνισμό αθλητικού χορού;

Η ενασχόληση με τον αθλητικό χορό από μικρή ηλικία, βοηθάει στην κοινωνικοποίηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού, στη καλή του φυσική κατάσταση γυμνάζοντας τακτικά όλα τα μέλη του σώματος. Τα πνευματικά οφέλη επίσης δεν είναι λίγα. Ο διαγωνιστικός χορός δεν προάγει τον ανταγωνισμό αλλά τον συναγωνισμό με ευγενή άμιλλα, είναι ένα είδος αθλήματος που πέρα από την αισθητική προάγει την συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών, την διάδραση. Είναι μια πολύ καλή επιλογή δραστηριοτήτων για το παιδί μας, που μαθαίνει να αγωνίζεται για να γίνεται καλύτερος. Η συμμετοχή σε Διαγωνισμούς αθλητικού χορού προσφέρει μια ανεκτίμητη εμπειρία για τον διαγωνιζόμενο, αυτοπεποίθηση, σιγουριά, ασφάλεια και πολλά άλλα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και προοπτικές στον επαγγελματικό τομέα για τους αθλητές του αθλητικού χορού. Με τις διακρίσεις τους σε θέσεις, ανοίγει ο δρόμος για αυτούς, να μπορούν ακόμη και να διαγωνιστούν σε επίσημα πρωταθλήματα και κύπελλα όχι μόνο σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και σε διεθνές ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, αποκτώντας διεθνή καριέρα και φήμη .  Κατόπιν ερευνών, η συμμετοχή των παιδιών σε μαθήματα και αγώνες χορού, είναι επωφελής για τα παιδιά όλων των ηλικιών. Συμβάλει στη φυσική τους υγεία, βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους, έχει διάφορα εκπαιδευτικά οφέλη, και κυρίως ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους. Πρόκειται για μια ανεκτίμητη εμπειρία που προάγει την συνεργασία, την ανταλλαγή πληροφοριών, αναπτύσσει την δημιουργικότητα… βελτιώνει την εμπιστοσύνη και η αυτοεκτίμησή τους, ενισχύει τη δημιουργικότητα στα μικρά παιδιά και τα βοηθά να αναπτύξουν μια εκτίμηση για τις τέχνες και τον αθλητισμό. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν την φροντίδα του σώματός τους, να εξασκούνται, να προσπαθούν να πετυχαίνουν τους στόχους τους, να διαχειρίζονται την απογοήτευση, να συνεργάζονται με άλλους, να είναι περήφανοι, να έχουν σεβασμό στα μέλη της ομάδας. Ο διαγωνιστικός χορός δεν προάγει τον ανταγωνισμό, αλλά τον συναγωνισμό με ευγενή άμιλλα,. Είναι μια πολύ καλή επιλογή για τα παιδιά, που μαθαίνουν να διαγωνίζονται για να γίνονται καλύτεροι.

 

Γιατί ο αθλητικός χορός δεν είναι ολυμπιακό άθλημα;

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές συζητήσεις για το αν θα ενταχθεί ο αθλητικός χορός στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο το 2020 που ακυρώθηκαν λόγω της παγκόσμιας πανδημίας. Τελικά όμως, μετά από συζητήσεις, αυτή η προοπτική ναυάγησε για την ώρα. Οι προσπάθειες φυσικά θα συνεχιστούν.

Από το 1997, καθιερώθηκε ο όρος αθλητικός χορός (DanSport) για το διαγωνιστικό λάτιν και στάνταρ, όπως και μπήκε σαν πιθανός συμμετέχων σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς όμως ακόμα δεν έχουμε καταφέρει κάτι παρόλο που το Εθνικό Συμβούλιο Χορού αναγνωρίστηκε από διεθνώς αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία και εντάχτηκε στο πλαίσιο των αθλητικών δραστηριοτήτων. Στον αθλητικό χορό αργότερα εντάχτηκαν και όλα τα υπόλοιπα είδη χορού, όπως σύγχρονο, ανατολίτικο, street style, ακροβατικό κ.α. Όλο και περισσότεροι χορευτές σε διάφορα είδη θωρούν ότι η ένταξη του χορού στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα φέρει κυρίως θετικά αποτελέσματα και ανυπομονούν για αυτή τη μεγάλη αλλαγή: θα μάθει όλο και περισσότερος κόσμος τι σημαίνει αθλητικός χορός, προσελκύεται νέο κοινό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει περισσότερο ενδιαφέρον για τους Αγώνες από τους νέους, είναι ένα άθλημα όπου αγωνίζονται μαζί και τα δύο φύλα, θα ενδιαφερθούν καινούργιοι σπόνσορες/χορηγοί για τους χορευτές, θα γεμίσουν κόσμο οι σχολές χορού, θα απασχοληθούν και άλλες ειδικότητες/επαγγέλματα που ασχολούνται με το χορό, π.χ. σχεδιαστές φορεμάτων-κοστουμιών χορού, κομμωτές, αισθητικοί, φωτογράφοι, βίντεο παραγωγοί κ.λπ…

Τί διαφορετικό έχει ο Διαγωνισμός χορού στην Καλαμάτα;

Ο διαγωνισμός χορού στην Καλαμάτα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους αντίστοιχους του εξωτερικού. To Kalamata Dance Cup χει καταφέρει μόλις σε 2,5 χρόνια να φέρει μια νέα πνοή στην αθλητική χορευτική πραγματικότητα της χώρας μας και να εξελιχθεί σε έναν θεσμό με πραγματικό ενδιαφέρον, που συνδυάζει τέχνη και αθλητισμό στην όμορφη παραθαλάσσια Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, την Καλαμάτα. Το Kalamata Dance Cup συγκεντρώνει χορευτικά σχήματα και Performers σε όλα τα είδη χορού, ερασιτέχνες και επαγγελματίες της ελληνικής και παγκόσμιας χορευτικής κοινότητας, προσφέροντας πλούσια θεάματα και έντονες συγκινήσεις σε ένα φιλότεχνο κοινό το οποίο αναζητά την ποικιλία και την πολυμορφία των καταξιωμένων διαγωνισμών – φεστιβάλ χορού του εξωτερικού.

Με μεγάλη χαρά το 3rd Kalamata Dance Cup 2020 θα υποδεχτεί και πάλι διάσημες προσωπικότητες χορού, κορυφαία ζευγάρια και πρωταθλητές αθλητικού χορού DanceSport, που θα προσφέρουν πλούσια θεάματα σε ένα φιλότεχνο κοινό το οποίο αναζητά την ποικιλία και την πολυμορφία των καταξιωμένων διαγωνισμών – φεστιβάλ χορού του εξωτερικού.

Σ’ ένα πανέμορφο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, με διαγωνιστικό παρκέ γηπέδου υψηλών προδιαγραφών, καθώς και ποιοτική μουσική, όλοι οι λάτρεις του χορού για το έτος 2020, θα αποτυπώσουν την τέχνη τους σε διάφορα είδη χορού, θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο και τη δημιουργία τους στο είδος χορού που εκπροσωπούν, μπρος στο φιλότεχνο κοινό μας συμμετέχοντας επίσης στο πρωτάθλημα χορού ‘Dance Challenge Championships’.

Εκτός από το διαγωνιστικό κομμάτι, η διήμερη διοργάνωση του 3rd Kalamata Dance Cup – Beyond The Limits, περιλαμβάνει επίσης σεμινάρια σε διάφορα είδη χορού από εξειδικευμένους χοροδιδασκάλους, μια μοναδική βραδιά Τελετής (Gala) με ιδιαίτερες παραστάσεις μουσικής και χορού, κοινωνικού, ιστορικού, πολιτιστικού χαρακτήρα, την επίσημη παρουσίαση του πάνελ των Διεθνών Καταξιωμένων Κριτών του Αγώνα, παρέλαση των συμμετεχόντων χορευτών και ένα μοναδικό υπερθέαμα των επαγγελματιών χορευτών και κορυφαίων πρωταθλητών χορού της ελληνικής και παγκόσμιας χορευτικής κοινότητας που μαγεύει και εντυπωσιάζει τους θεατές.

Στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων του χορευτικού Σαββατοκύριακου της διοργάνωσης, πραγματοποιείται ξενάγηση σε ιστορικά αλλά και τουριστικά σημεία της πόλης και του Νομού, ποδηλατική βόλτα από τον ποδηλατοδρόμο της πόλης από το Κάστρο Καλαμάτας και την παλιά αγορά, μέχρι την παραλιακή ζώνη, καθώς και μικρή έκθεση τοπικών μεσσηνιακών προϊόντων ή και γαστρονομίας με κεράσματα εδεσμάτων για τη γνωριμία των επισκεπτών με τις Μεσσηνιακές γεύσεις.

Το 3rd Kalamata Dance Cup 2020 υπόσχεται να προσφέρει για άλλη μια χρονιά πρόκληση και καινοτομία, τόσο στο εύρος και στην ποικιλία των συμμετεχόντων του Διεθνούς Διαγωνισμού και των σεμιναρίων, όσο και στους τομείς της διοργάνωσης και της γενικής παραγωγής και να αποτελέσει άλλη μια όμορφη εμπειρία με υπέροχη φιλοξενία για όλους τους συμμετέχοντες αλλά και για το κοινό που το τιμά με την παρουσία του.

Ο Διαγωνισμός του 3ου Διεθνούς Κυπέλλου Χορού ‘3rd Kalamata Dance Cup 2020’ διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλαμάτας ‘Dance Challenge’ με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και της Κοινωνικής Επιχείρησης PolisArt. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

 

3rd Kalamata Dance Cup – Beyond The Limits

International Open Dance Competition & Training Camp

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΧΟΡΟΥ & ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

21 & 22 November 2020

Διαγωνισμός χορού: Δημοτ. Γήπεδο ‘ΤΕΝΤΑ’ Καλαμάτας

Σεμινάρια: Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

www.kalamatadancecup.com

TOP