Θεατρική παράσταση ‘Εφημερίς των Κυριών Τ΄όνειρο’

Dance Challenge Kalamata

Μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση, αφιερωμένη στην αρχαία ποιήτρια και φιλόσοφο Σαπφώ , καθώς και στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν θα εμφανιστεί στην περιοχή της Πελοποννήσου.

ΕΙΔΟΣ: Μονόπρακτο, μουσικοθεατρικό, με ιστορική θεματολογία -δραματοποιημένη βιογραφία-αφιερωμένη στην αρχαία ποιήτρια και φιλόσοφο Σαπφώ, καθώς και στην πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια και εκδότρια εφημερίδας, την Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν. Πρόκειται για μια ωδή στους αγώνες της γυναίκας για ανεξαρτησία και ισότητα.

Περίληψη έργου: Μέσα από την φανταστική συνάντησή τους παρουσιάζονται η ζωή και οι αγώνες τους για την μόρφωση και την ισότητα των γυναικών και ο θεατής συνειδητοποιεί την δύναμη αυτών των μηνυμάτων μέσα στους αιώνες και φεύγει με αίσθημα ικανοποίησης και δικαίωσης.

Η Σαπφώ είναι ίσως η πιο διαδεδομένη διεθνής γυναικεία μορφή, συνδυασμένη με τους αγώνες για ισότητα.

Το έργο ξεφεύγει από την παρουσίαση της Σαπφούς ως μιας ομοφυλόφιλης γραφικής ποιήτριας αλλά παρουσιάζεται στην πραγματική της διάσταση, ως ποιήτρια και φιλόσοφος. Η δράση της Καλλιρρόης Παρρέν , εν πολλοίς είναι άγνωστη. Παρουσιάζεται η ζωή της μέσα από πραγματικά γεγονότα από την βιογραφία της. Ένα έργο χωρίς φεμινιστικές κορώνες που περιγράφει την αξία της μόρφωσης ως εργαλείο στην αυτοδιάθεση της γυναίκας στους αιώνες.

Μια παράσταση που αποτελεί εργαλείο για τον τουρισμό. Απευθύνεται σε Δήμους με πλούσια πολιτιστική δράση, ή μεγάλες τουριστικές μονάδες που θα μπορούσαν να το εντάξουν στο καλοκαιρινό τους πρόγραμμα. Μια θεατρική παράσταση που έλκει τους τουρίστες απ’ όλα τα μέρη μόνο στο άκουσμα της Σαπφούς ποιήτριας και φιλοσόφου της Αρχαίας Ελλάδας και ψυχαγωγεί τους δημότες και επισκέπτες της πόλης.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΟΥ: 70 λεπτά

 ΧΡΗΣΗ ΥΠΕΡΤΙΤΛΩΝ: ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

Περίληψη έργου

Σαν σε όνειρο η Καλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν συναντιέται με τη λυρική ποιήτρια Σαπφώ και μέσα από τους διαλόγους τους παρουσιάζονται η ζωή, το έργο τους και οι αγώνες τους για τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Η Καλλιρρόη Παρρέν, στην Αθήνα στα τέλη του 19ου αιώνα, αποφασίζει να ακολουθήσει το επάγγελμα της δημοσιογραφίας. Έτσι, το 1887 γίνεται η πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος, εκδότρια της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εφημερίς των Κυριών» που συντασσόταν αποκλειστικά από γυναίκες και απευθυνόταν σε γυναίκες.

Επίσης, το πάθος της για την αναβίωση και τη διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων την οδήγησε το 1911 να δημιουργήσει το «Λύκειον των Ελληνίδων». Η δράση της έπαιξε καταλυτικό ρόλο και στην αναγνώριση των γυναικείων δικαιωμάτων στη νεότερη Ελλάδα. Είναι αυτή που διεκδίκησε πρώτη το δικαίωμα ψήφου για τις γυναίκες,  χρόνια πριν γίνει πραγματικότητα!

Πρώτη, επίσης, πέτυχε να επιτρέπεται στις γυναίκες να φοιτούν στο Πανεπιστήμιο και στο Πολυτεχνείο και είναι αυτή που διεκδίκησε και κέρδισε καλύτερες συνθήκες εργασίας για τις εργάτριες, όταν μπήκε μπροστά στη μεγάλη απεργία των κλωστηρίων και των υφαντουργείων του Πειραιά. Το 1918 η Καλλιρρόη Παρρέν εξορίστηκε στην Ύδρα για τα πολιτικά της φρονήματα

Η Σαπφώ, γεννημένη στο τέλος του 7ου αι. πΧ  στην Ερεσό της Λέσβου, ήταν ποιήτρια και φιλόσοφος. Στις σχολές της φοιτούσαν νεανίδες απ΄όλο τον τότε γνωστό κόσμο (Αθήνα-Σπάρτη-Παράλια της Μικράς Ασίας-Σικελία κλπ). Τα΄έργα της διδάσκονταν μαζί με αυτά του Ομήρου στα σχολεία των Αθηνών και άλλων πόλεων. Ήταν η πρώτη θνητή γυναίκα , της οποίας η μορφή χαράκτηκε στα νομίσματα της πατρίδας της , 200 χρόνια μετά το θάνατό της. Κι εκείνη εξορίστηκε για τα φρονήματά της.

Στην πλοκή του έργου συναντάται η Παρρέν με την ποιήτρια Σαπφώ . Στο όνειρο της Παρρέν, σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, και έχοντας ως πηγή έμπνευσης τη ζωή της μεγάλης ποιήτριας αλλά και τους αγώνες της, η Παρρέν βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει τον δικό της αγώνα της. Ετσι φαίνεται ότι η φιλοσοφία των Ελλήνων διέρχεται μέσα στους αιώνες και επηρεάζει την σύγχρονη ιστορία μας.

Στην παράσταση ακούγονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα της συγγραφέως σε πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Δείτε εδώ:

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: polisart.events@gmail.com

Υπεύθυνη παραγωγής για την Πελοπόννησο: Νίνα Δράκου

Τηλ: 6932426008

 

 

 

TOP