Συνέντευξη με τη Νίνα Δράκου στο mikrwfono.gr

Dance Challenge Kalamata

Ξεκίνησε τον χορό σαν χόμπι σε νεαρή ηλικία ενώ πήγαινε σχολείο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ το χορό της. Πέρασε στον χοροαθλητισμό και κατάφερε να εξελιχθεί στο αγωνιστικό κομμάτι των λάτιν. Μετά από αρκετά χρόνια, κι αφού έγινε μητέρα, ούσα πλέον στην Καλαμάτα, διακρίθηκε στον χοροαθλητισμό κατακτώντας την πρώτη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδος. Έκτοτε, έκλεισε τον κύκλο της με το διαγωνιστικό παρκέ και άρχισε να το στήνει για τους άλλους, για όλους αυτούς που αγαπούν να χορεύουν. Η Καλαμάτα, ως ‘Πόλη του χορού’, φημισμένη από το Διεθνές Φεστιβάλ της, είχε όλες τις προϋποθέσεις να υποδεχτεί έναν Διεθνή Διαγωνισμό χορού. Το έβαλε στόχο, είχε σχέδιο και όραμα…και το κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα! Η εμπειρία της, η σκληρή δουλειά, αλλά και οι καλοί συνεργάτες της, την οδήγησαν στην επιτυχία! Το Kalamata Dance Cup είναι πλέον θεσμός! Ο Διαγωνισμός χορού “Dance Challenge Competition” είναι ένα διήμερο απολαυστικό χορευτικό Event, που αφήνει τις καλύτερες αναμνήσεις…Πέρα από τα Όρια. Και η Καλαμάτα, ακόμα περισσότερο…ένας δημοφιλής προορισμός για όλους τους λάτρεις του χορού! Το σύνθημά της: “Visit Kalamata to dance…Beyond The Limits”.

H κ. Νίνα Δράκου, απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του κυπέλλου, μετά την παρουσίαση των κριτών του διαγωνισμού.

Φέτος το Νοέμβριο, πιο αποφασιστική από ποτέ, σχεδιάζει τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμού Χορού στις 13 & 14 Νοεμβρίου 2021, που πρόκειται για μια πολύπλευρη διοργάνωση, που μόνο όποιος την έχει ζήσει από κοντά μπορεί να καταλάβει το εύρος και την ποικιλία της, αλλά και την υψηλής ποιότητας καλλιτεχνική παραγωγή της. Η αποφασιστικότητα της, το πείσμα της και ο δυναμισμός που τη διακρίνουν, με επιπλέον «αβαντάζ» το πάθος της για το χορό, μας υπόσχονται άλλο ένα International Kalamata Dance Cup γεμάτο εκπλήξεις, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους καταξιωμένους διαγωνισμούς – φεστιβάλ χορού του εξωτερικού!

Η συνάντησή μας έγινε ένα πρωί σε café του κέντρου της Αθήνας. Tη βρήκα να εργάζεται: απαντούσε σε email με ξένους, μιλούσε στα τηλέφωνα και έκανε συναντήσεις με τον χορευτικό κόσμο της Αθήνας. Η Νίνα Δράκου, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ κατοικεί στην Καλαμάτα τα τελευταία 14 χρόνια με το σύζυγό της και έχουν ένα παιδί. Στο περιθώριο της κουβέντας μας μιλήσαμε για πολλά: την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, την αγάπη της για τη μουσική, την έμπνευσή της από την υποκριτική, αλλά και τη σχέση της με την επικαιρότητα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αισιόδοξη για τον φετινό Διαγωνισμό για τον οποίο εργάζεται 2 χρόνια ήδη, αφού το 2020 αναβλήθηκε λόγω πανδημίας! Η ακαταμάχητη δίψα των καλλιτεχνών να επιστρέψουν στο παρκέ και να ζήσουν όμορφες στιγμές είναι αυτό που την πείσμωσε να οργανώσει τον φετινό διαγωνισμό παρά τις πολύπλευρες αντίξοες συνθήκες. Φέτος για το 2021, η διοργάνωση από λάθος, δεν εντάχτηκε στις επιχορηγήσεις των φεστιβάλ του Υπουργείου Πολιτισμού, σε αντίθεση με πέρυσι και, έτσι, αναμένει από την Τοπική κοινωνία να την αγκαλιάσει για να μπορέσει να κρατηθεί στο ίδιο καλό επίπεδο με τις προηγούμενες χρονιές.

Είμαστε αισιόδοξοι ωστόσο πως θα υποδεχτούμε αρκετό χορευτικό κόσμο από το εξωτερικό, μιας και η διοργάνωσή μας έχει λάβει καλή δημοσιότητα και καλές κριτικές κι έτσι ευελπιστούμε να στηρίξει ουσιαστικά τον θεσμό μας ο ΕΟΤ στο πλαίσιο της αναβάθμισης του θεματικού τουρισμού στην Περιφέρεια. Σίγουρα, υπάρχει ένα σχετικό άγχος αν θα έχει κόσμο λόγω της κατάστασης, (εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι κλπ), πως θα το δεχτεί ο κόσμος κλπ.

Η θέση της υπεύθυνης γενικής διοργάνωσης του Διεθνούς Διαγωνισμού χορού Καλαμάτας είναι μια ακόμη ιδιότητα στο ήδη πλούσιο βιογραφικό της Νίνας Δράκου. Διαθέτει, ακόμη, αρκετές: καθηγήτρια ξένων γλωσσών, μεταφράστρια ισπανικών, χορογράφος, χορεύτρια, ιδρύτρια της Κοινωφελούς Επιχείρησης PolisArt, Πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου, ενεργός πολίτης στην τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, αλλά και μητέρα. Πώς τα προλαβαίνει; Ομολογεί ότι ο χρόνος δεν της φτάνει, θα ήθελε η ημέρα της να έχει περισσότερες ώρες ώστε να χωρέσουν όλες οι δραστηριότητές της…

Η καλλιτεχνική παράσταση της χορευτικής ομάδας της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών με άτομα με ή χωρίς αναπηρία στην έναρξη του Gala του 2KDC2019, μεταμόρφωσε την τέχνη του χορού σε ένα ισχυρό εργαλείο για την άρση κάθε μορφής κοινωνικού αποκλεισμού και ανισότητας.

Είναι εύκολο να συνδυάσετε σκληρή δουλειά και οικογένεια;

Όχι! Είναι δύσκολο να συνδυάσεις το πρόγραμμα του παιδιού με τη δουλειά και ενίοτε τα ταξίδια. Θέλω να είμαι μαζί με το παιδί και να ζούμε τις δικές μας στιγμές σαν οικογένεια. Η αλήθεια είναι πως μερικούς μήνες πριν από κάθε μεγάλο Event, τον παραμελώ ελαφρώς γιατί δεν προλαβαίνω. Ευτυχώς, όμως, καλύπτω αυτό το κενό, τις υπόλοιπες περιόδους…κι έτσι κάπως παρηγορούμαι. Είναι μοναχοπαίδι, αγόρι και θέλει όλη την προσοχή πάνω του. Τις ανάλαφρες στιγμές μας του προσφέρω πολλά ερεθίσματα, σωματική έκφραση, τραγούδι, χορό, για να δω τι του αρέσει πιο πολύ. Αυτός, βλέποντάς με να δουλεύω πολύ και να είμαι μέσα στις επικοινωνίες…κουράζεται και θέλει να τα παρατήσω όλα και να ασχοληθώ μαζί του. Του αρέσει πολύ να τραγουδάει, παίζει πιάνο πολύ καλά και φαίνεται να έχει στη μουσική περισσότερο κλίση παρά στο χορό.

Με δεδομένη τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, κατά πόσο είναι εύκολο να αναλαμβάνει κανείς ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα; Σας απασχόλησε καθόλου αυτό;

Έχω μάθει από μικρή να κυνηγάω τις προκλήσεις και να τολμώ πάντα αυτό που θέλω, δεν με φοβίζει επομένως κανένα εγχείρημα, καμία ευθύνη που αναλαμβάνω. Εφόσον αγαπώ πολύ αυτό που κάνω, ορμάω μέσα, μπαίνω με τα χίλια ώσπου να το φέρω σε πέρας, όσο κόπο κι αν χρειαστεί. Δεν εγκαταλείπω, ό,τι και να προκύψει στην πορεία… εγώ αυτό που σχεδιάζω…πάντα το υλοποιώ! Έχω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου, τις δυνάμεις μου και τους ανθρώπους που έχω γύρω μου. Σύμμαχός μου η μεγάλη αγάπη του κόσμου και κυρίως της χορευτικής κοινότητας.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε με την πανδημία, οφείλω να πω πως είναι ευθύνη του καθενός να προστατεύει τον εαυτό του και τους γύρω του, γιατί όλοι μαζί ζούμε σε μια κοινωνία πολιτών και από πλευράς μας η Οργανωτική Επιτροπή θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα ισχύουν για την ασφαλή διεξαγωγή της διοργάνωσης. Για καλή μας τύχη, η Τέντα είναι ένα γήπεδο μεγάλης χωρητικότητας και το κοινό θα ανανεώνεται συνεχώς. Και φέτος θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε μικρούς και μεγάλους αθλητές απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Να σας πω δε, πως μερίδα των περσινών μας επαγγελματιών χορευτών, οι Έλληνες αστέρες του χορού που ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους στο διαγωνιστικό παρκέ της Καλαμάτας, φέτος θα τους απολαύσουμε στο Tv Show του Star Channel στο φημισμένο “DANCING WITH THE STARS”. Λυπόμαστε που δεν θα τους έχουμε κοντά μας, αλλά χαιρόμαστε με την επιτυχία τους.

Πώς έχει δει ο κόσμος της Καλαμάτας Μεσσηνίας και Πελοποννήσου γενικότερα τη διοργάνωση αυτή;

Σίγουρα ως κάτι που δεν το γνωρίζει: “Τι να είναι άραγε ο Διαγωνισμός? Αγώνας σαν τους άλλους ή κάτι σαν καλλιστεία”; Ίσως να το έχει δει όμως και ως κάτι καινοτόμο και πρωτοποριακό, είναι σίγουρα ένα challenge για τη Καλαμάτα, εξού και η ονομασία του φορέα διοργάνωσης, “Dance Challenge. Αρκετοί ήθελαν τον χρόνο τους για να το καταλάβουν και να το εμπιστευτούν. Νομίζω όμως πως σε σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις σε 3 χρόνια, κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις! Κακά τα ψέματα, ο χοροαθλητισμός (DanceSport) δεν είναι τόσο διαδεδομένος στην Ελλάδα, όσο στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν πόροι και τον στηρίζουν καθώς και σοβαρή υποστηρικτική κρατική πολιτική στα μεγάλα χοροαθλητικά Events. Όποιος έχει παρακολουθήσει τους ανεπανάληπτους αγώνες χορού στο Blackpool της Αγγλίας, μπορεί να καταλάβει. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σε αυτό. Υπάρχει δυστυχώς μια νοοτροπία πως χορός είναι μόνο ο κλασσικός και ο σύγχρονος, μη έχοντας καθόλου γνώση πως οι χοροί International Latin – Ballroom είναι πολύ εκλεπτυσμένοι και οι αγώνες αυτών, οι χοροαθλητικοί, πρόκειται για ένα άθλημα υψηλού βεληνεκούς στις χώρες που κατεξοχήν γεννήθηκε ο χορός, όπως Ρωσία, Αγγλία κλπ.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, επικρατεί μια προκατάληψη για τον αγωνιστικό χορό που χρειάζεται πολύ χρόνο για να μπορέσουν να αλλάξουν οι συνειδήσεις, καθώς και ένα ολόκληρο πλαίσιο μακροχρόνιας πολιτικής και στρατηγικής που να επενδύει συνειδητά στα χοροαθλητικά Events και στη σημασία τους στις τοπικές κοινωνίες αφενός ως άθλημα, αφετέρου ως μορφή τουρισμού.

Ο χορός είναι Τέχνη, αλλά και άθλημα. Μια τέτοια προσπάθεια, επομένως, καταβάλλουμε εμείς, η Οργανωτική Επιτροπή του Kalamata Dance Cupέχοντας στο πλευρό μας τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), το Υπουργείο Τουρισμού και τον Δήμο Καλαμάτας.

Διαγωνιστικός χορός για όλες τις ηλικίες!

Το επίπεδο του Διαγωνισμού χορού της Καλαμάτας είναι υψηλό, υποδεχόμαστε εξαιρετικούς χορευτές και χορογράφους, Έλληνες και ξένους, που ταξιδεύουν και επισκέπτονται την Καλαμάτα για να χορέψουν, για να λάβουν μέρος είτε στο διαγωνιστικό κομμάτι, είτε στο part των παραστάσεων, είτε στα lectures – workshops ως καταξιωμένοι πρωταθλητές. Άνθρωποι του χορού που έχουν διακριθεί στα TV Show χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ή είναι καταξιωμένοι πρωταθλητές χορού ή Κριτές χορού. Σαφώς όλοι οι χορευτές χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο και την ηλικία τους, οπότε, δεν έχει κανείς φόβο να λάβει μέρος στο διαγωνισμό, ακόμα κι αν είναι η πρώτη του φορά. Ενισχύουμε πολύ το κομμάτι αυτό και δίνουμε την ευκαιρία σε όλους τους χορευτές, ανεξαρτήτως επιπέδου, ή ηλικίας, να μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για να αποκτήσουν την εμπειρία αυτή. Πέρα από τα έπαθλα σε αυτούς που διακρίνονται, όλοι οι συμμετέχοντες παίρνουν έπαινο συμμετοχής.

Η φιλαρμονική ορχήστρα της Μάνης στο Gala του 2nd Kalamata dance Cup 2019

Τι θα δούμε φέτος στο πρόγραμμα και κυρίως στο Gala και στις παραστάσεις;

Για φέτος το διαγωνιστικό κομμάτι μας θα είναι πολύ δυνατό στις ήδη υπάρχουσες κατηγορίες Latin – BallroomContemporaryStreet StyleAerial AcrobaticsBelly DanceMusical, θα δούμε όμως και πολλές επιπλέον κατηγορίες χορού που έχουν προστεθεί κατόπιν ζήτησης όπως Pole DanceFlamencoSwingBalletBachata LadiesFitness Dance (Zumba), Acro Dance (Gymnastics for all), Cheerleading και φυσικά η κατηγορία ‘Show Dance Challenge’ all styles είναι αυτή που θα δώσει ώθηση σε αρκετούς πρωτοεμφανιζόμενους αθλητές – χορευτές!

Ο κόσμος του χορού -μετά από την μακρόχρονη αποχή του -θα συναντηθεί από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να δώσει μηνύματα, να συνυπάρξει, να ταξιδέψει το κοινό και να επικοινωνήσει μαζί του με τη δική του γλώσσα το σώμα, να συναγωνιστεί με ευγενή άμιλλα και να εξελιχθεί χορευτικά, σ’ έναν θεσμό με πραγματικό ενδιαφέρον, που συνδυάζει τέχνη, άθληση, ιστορία, εκπαίδευση, τουρισμό, ψυχαγωγία, γευσιγνωσία, νέες τεχνολογίες κ.α.

Με τον ολοκληρωμένο μας αναλυτικό σχεδιασμό, το άρτιο επικοινωνιακό πλάνο, την εύρεση των κατάλληλων πόρων, τη δικτύωση της Οργανωτικής Επιτροπής με την ελληνική & παγκόσμια χοροαθλητική κοινότητα και το μεγάλο δίκτυο προβολής μας (όπως η ανάρτηση της διεθνούς δράσης από την επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ΕΟΤ στην επίσημη ιστοσελίδα του www.visitgreece.gr,) είμαστε αισιόδοξοι για το 2021, πως αν όλα πάνε καλά, θα καταφέρουμε να ανεβάσουμε τον πήχη του φεστιβάλ μας σε πολλούς τομείς παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε γενικά με την πανδημία.

Όλοι οι συμμετέχοντες, που απείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα εκπληκτικό χορευτικό τριήμερο απόδρασης στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, που απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Με μεγάλη χαρά και φέτος, το 3o Kalamata Dance Cup 2021 θα υποδεχτεί και πάλι χορευτικά σχήματα και Performers απ’ όλα τα μέρη, καθώς και διάσημες προσωπικότητες χορού, κορυφαία ζευγάρια και πρωταθλητές αθλητικού χορού DanceSport από το εξωτερικό, και επαγγελματικές καλλιτεχνικές ομάδες πολλών ειδών χορού, που θα ξεδιπλώσουν τη νέα καλλιτεχνική τους δημιουργία και το ταλέντο τους και θα προσφέρουν πλούσια θεάματα στους πολίτες και επισκέπτες, σ’ ένα φιλότεχνο κοινό το οποίο αναζητά την ποικιλία και την πολυμορφία των καταξιωμένων διαγωνισμών – φεστιβάλ χορού του εξωτερικού. Σ’ ένα πανέμορφο ατμοσφαιρικό περιβάλλον, ειδικά διαμορφωμένο, με ποιοτική μουσική, όλοι οι λάτρεις του χορού για το έτος 2021, από παιδιά μέχρι ενήλικες και πρεσβύτερης ηλικίας, καθώς και ευπαθείς ομάδες καλλιτεχνών θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετέχουν και στο πρωτάθλημα χορού “Dance Challenge Championships”.

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι καλή τύχη!

Εγώ σας ευχαριστώ, και ελπίζω όλα να πάνε κατ’ ευχήν για όλο τον κόσμο!


Περισσότερες πληροφορίες, φόρμα εγγραφής και πρόγραμμα στο kalamatadancecup.com

Για τα νέα του διαγωνισμού, επιπλέον, μπορείτε να ενημερώνεστε και από το dancechallenge.gr

TOP