‘Τα σώματα εξιστορούν…ιδέες και συναισθήματα του 1821’. Μια πρωτότυπη Καλλιτεχνική Παραγωγή για την Καλαμάτα.

Dance Challenge Kalamata

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Dance Challenge», σχεδιάζει για την πόλη της Καλαμάτας, μια εξαιρετική καλλιτεχνική παραγωγή που συνδέει την Ιστορία μας με την Τέχνη και την Κοινωνία. Το πολιτιστικό πρόγραμμα θα κατατεθεί προκειμένου να ενταχτεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μαρτίου 2025 στη πόλη της Καλαμάτας . Σε κλίμα εξωστρέφειας, δημιουργικότητας και καινοτομίας παρουσιάζει την ‘Ιστορία μέσα από την Τέχνη του Χορού’ και την ‘Ιστορία από Εικόνες’.

Πώς τα σώματα καταφέρνουν να εξιστορήσουν εικόνες, ιδέες και συναισθήματα του 1821; Πώς μπορούν να αποτυπώσουν την ‘ΕΙΣΒΟΛΗ’, την ‘ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ’, το ‘ΘΑΝΑΤΟ’, την ‘ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ’, την ‘ΕΛΠΙΔΑ’ και την ‘ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’;

Το σενάριο βασίζεται σε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα προσέγγιση της διεθνούς απήχησης της Ελληνικής Επανάστασης, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή της Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, με εφαλτήριο τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, σε σημαντικά γεγονότα της περιοχής μας και σε ιστορικές μορφές που συνδέονται με τον Αγώνα του 1821.

Η σκηνοθεσία δεν συμπεριλαμβάνει απλώς οπτικό υλικό της Επανάστασης, των Ηρώων κλπ, ούτε αφορά στην απλή  σκηνική αναπαράσταση χορευτικών δρώμενων και επιτελέσεων, αλλά πρόκειται για μια ‘συναρμογή τεχνών’ υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας: χοροθεάματα και περφόρμανς, οπτικοακουστικά έργα (βίντεο προβολές, εικόνες), μουσική και τραγούδι, αφήγηση(κείμενα) και ένα φαντασμαγορικό θέαμα με Τρισδιάστατη Χαρτογραφική Προβολή (3D projection mapping) στα αγάλματα των Ηρώων στη Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας, παρουσιάζοντας συμβολικά το ιστορικό βάθος που οδήγησε στην ελληνική απελευθέρωση.

Θα παρουσιαστούν χοροδραματικές παραστάσεις κλασικού, σύγχρονου και παραδοσιακού χορού που αποτυπώνουν εικόνες και έννοιες από το 1453 – 1821. Πρόκειται για μια αντανάκλαση εικόνων, συναισθημάτων και ιδεών, μέσω της τέχνης του χορού, ως άμεση ψυχοσυναισθηματική απεικόνιση των συνθηκών που οδήγησαν στην επανάσταση του 1821 και κατέληξαν στην ελευθερία και στη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού έθνους, συνδέοντας το ιστορικό παρελθόν με το παρόν, εμπνέοντας το όραμα για το μέλλον. Η μετάβαση από το σκοτάδι στο φως, από την υποδούλωση στην ελπίδα, από το θάνατο στην ελευθερία.  Η πολιτιστική εκδήλωση στρέφεται στους ανθρώπους και τις κοινότητές τους  για τους τρόπους να εκφράσουμε, να αγκαλιάσουμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ιστορική μεταβατική εποχή προκαλώντας τον αναστοχασμό μας σχετικά με το κοινό μας μέλλον.

Μια παραγωγή που στήνεται και σκηνοθετήται λεπτομερώς από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό Σύλλογο Καλαμάτας Dance Challenge σε συνεργασία με την PolisArt Κοιν.Σ.Επ Καλαμάτας, μέσα από συνέργειες και συνεργασίες με ερευνητές, επιστήμονες και καλλιτέχνες και στοχεύει -μέσα από ένα πολύπλευρο και πολυποίκιλο θέαμα τέχνης- στην εξύμνηση της παράδοσής μας που διατηρείται και αναβιώνει μέχρι και σήμερα και λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης για πρόοδο, εξέλιξη και δημιουργία σε όλους τους τομείς με επίκεντρο και παγκόσμιο κοινό παρονομαστή το σώμα και το χορό.

Ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία της πόλης της Καλαμάτας, προσπαθούμε πάντοτε να πρωτοπορούμε με το να δημιουργούμε και να υλοποιούμε μοναδικές πολιτιστικές δράσεις εξωστρέφειας, που διαφοροποιούνται από τις συνηθισμένες και αποτελούν πρόκληση και καινοτομία στην εκσυγχρονισμένη Καλαμάτα. Κάθε οργανωμένη πρόταση συλλόγων και κοινωφελών εταιριών είναι απαραίτητη και συμβάλλει στο κοινό όφελος της πόλης, στην εξωστρέφεια, στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη και την προβολή της.

Θεωρώντας δεδομένο, πως και οι αρμόδιες τοπικές αρχές λειτουργούν με το ίδιο πνεύμα, πάντα με ανοιχτούς ορίζοντες στις συνέργειες με τους ενεργούς πολίτες, αναμένουμε να αγκαλιάζουν κάθε πρωτοποριακή πρόταση που δημιουργείται για την πόλη μας, ώστε να προσπαθούμε όλοι από κοινού να συμβάλλουμε στην τοπική μας ανάπτυξη.

Αν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα προσπαθήσουμε στους σκοτεινούς καιρούς που διανύουμε να ρίξουμε φως στους ήρωες μας στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς.

Γιατί η Τέχνη, δεν γνωρίζει σύνορα και δεν σταματά ποτέ.

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΌΤΑΣΗ – Καλαμάτα 1821

 ‘Υπάρχουν δύο τρόποι να πει κανείς την ιστορία: ο ένας είναι θεωρητικός και οδηγείται από την επιστήμη, ο άλλος είναι πρακτικός και γεννιέται μέσα από την τέχνη’.

 

ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

‘Τα Σώματα Εξιστορούν… Εικόνες, Ιδέες  και Συναισθήματα του 1821’

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η εκδήλωση που θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα προσφέρει πολιτιστική ανάταση, μέσα από τον αρμονικό συνδυασμό εικόνας, αφήγησης, μουσικής και κίνησης, στο εξωτερικό ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον και κυρίως πάνω στο κύριο αξιοθέατο της κεντρικής πλατείας της πόλης (Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου) στα γλυπτά  των Ηρώων του 21’ και το άγαλμα της Ελευθερίας, αναδεικνύοντας με εκσυγχρονισμένο τρόπο το κύριο ορόσημο της πόλης (ψηφιακές πολυμεσικές εφαρμογές 3D mapping που αναπλάθουν μνήμες και εικόνες στην πόλη σχετικά με το ‘1821’).

Επισημαίνουμε ότι η παρούσα πρόταση προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, οπότε απαγορεύεται ρητά οποιασδήποτε μορφής αντιγραφή, αναδημιουργία και αναπαραγωγή της πρότασής ή εκτέλεσή της από άλλον φορέα, ολική ή μερική. Τυχόν παράβαση των διατάξεων αυτών επισύρει ποινικές κυρώσεις και θα εγείρει αξίωση αποζημίωσής μας για κάθε ζημία μας σε βάρος του κάθε παραβάτη.

Εκτός από τους συντελεστές της Καλαμάτας, το προτεινόμενο πρόγραμμα θα φιλοξενήσει στην πόλη μας αρκετούς συμμετέχοντες, πλέον συνοδούς (150-200), ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν και την αύξηση της τοπικής οικονομίας. Οι οργανωμένες εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού με στοιχεία καινοτομίας και εξωστρέφειας, αποτελούν πρώτης τάξεως ευκαιρία πολιτιστικού τουρισμού στην πόλη κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Επανάστασης και συμβάλλουν και αυτές με το τρόπο τους στην ανάδειξη της Καλαμάτας ως δημοφιλή προορισμό. Στόχος μας πάντα η προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών στο μέλλον στην πόλη απ’ όπου ξεκίνησε η Επανάσταση του 21’.

 

 

 

 

 

TOP